Kurkumina, a cukrzyca

Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna i dotyka około 5% światowej populacji. Przewiduje się, że liczba ta znacznie wzrośnie w nadchodzących latach.

W POLSCE NA CUKRZYCĘ CHORUJĄ 3 MILIONY OSÓB - CHOROBA JEST ZDIAGNOZOWANA JEDNAK TYLKO U 2 MLN. CO TRZECI CUKRZYK NIE MA ŚWIADOMOŚCI OBECNOŚCI TEJ CHOROBY W SWOIM ORGANIZMIE.

Diabetycy muszą zmagać z przykrymi objawami jak ból, mrowienie, drętwienie lub osłabienie w nogach i rękach, a wszystko to może okazać się początkiem niebezpieczeństwa dla zdrowia ogólnego.

Kurkumina może być podawana cukrzykomCukrzyca zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Jest jedną z głównych przyczyn niewydolności nerek i może mieć również negatywny wpływ na wzrok. Szkody spowodowane wysokim poziomem cukru we krwi pojawiają się powoli w miarę upływu czasu - często pozostają niezauważone lub bagatelizowane, co może być tragiczne w skutkach.

CUKRZYCY NIE MOŻNA BAGATELIZOWAĆ!

POWIKŁANIA CUKRZYCY MOGĄ PROWADZIĆ DO ŚMIERCI!

Niewielka ilość ludzi zdaje sobie sprawę z tego jak poważna ta choroba może się okazać dla chorego. Do takiej rzeczywistości doprowadziły takie czynniki jak:

- brak wykształcenia medycznego

- niewystarczające informowanie o ryzyku oraz komplikacjach które mogą generować się w czasie

- niedostateczne edukowanie w zakresie środków zapobiegawczych i leczenia

Liczne badania potwierdzają skuteczność wykorzystania kurkuminy w leczeniu cukrzycy i jej powikłań

Z przeprowadzonych doświadczeń wynika iż poziom cukru we krwi może być regulowany przez najsilniejszy medycznie składnik korzenia kurkumy. Kurkumina może być w stanie zatrzymać wzrost i proliferację komórek tłuszczowych  a także pomaga organizmowi wrócić do równowagi i zdrowego metabolizmu.

Cukier we krwi jest traktowany przez organizm jako paliwo dla różnych działań komórkowych. Insulina to hormon produkowany przez trzustkę, który kontroluje poziom cukru i transferów krwi do komórek mięśni, tłuszczu i wątroby, gdzie z kolei zamieniany jest na energię lub magazynowany.


Istnieją 3 główne typy cukrzycy:

- cukrzyca typu I (występuje z powodu niewystarczającego wytwarzania insuliny przez trzustkę)

- cukrzyca typu II (spowodowana przez niezdolność komórek do prawidłowego reagowania na insulinę)

- cukrzyca tzw. ciążowa (występująca w okresie ciąży z powodu wysokiego stężenia glukozy)

Cukrzycę typu II można leczyć lekami zawierającymi insulinę lub innymi, oraz poprzez zmianę stylu życia i odżywiania.

Cukrzyca typu I stanowi około 10% wszystkich typów cukrzycy. W celu zapobiegania powikłaniom w tym przypadku, konieczne jest wprowadzenie leczenia substytucyjną insuliną, podawaną z zewnątrz do organizmu.

Tkanka tłuszczowa to kompleks niewiarygodnie aktywnych metabolicznie komórek. Decyduje o uwalnianiu cytokin (białek działających na niektóre komórki) w odpowiedzi na stresory (bodźce), w tym również w przypadku zagrożeń immunologicznych i zapaleń.

Dieta bogata w tłuszcze może zwiększyć poziom markerów stanu zapalnego (makrocząsteczek) w organizmie. W rzeczywistości stan zapalny jest jednym z głównych czynników powodujących cukrzycę. Markery mogą zwiększać odporność na insulinę co może doprowadzić do wzrostu stężenia cukru we krwi, który jest następnie przechowywany w tkankach tłuszczowych.

Dlaczego tak ważne jest powstrzymanie ekspansji komórek tłuszczowych? Przyczynić się mogą do przyrostu masy ciała i braku równowagi cukru we krwi.

Kurkumina zmniejsza liczbę markerów stanu zapalnego, hamuje powstawanie odporności na insulinę oraz obniża stężenie cukru we krwi przechowywanego w postaci tłuszczu.



Rola, jaką może odegrać kurkumina przeciwko cukrzycy

Kurkumina - proszekBadania pokazują, że kurkumina może „zresetować” zdolność organizmu do spalania cukrów, aby zatrzymać produkcję tłuszczu. Dodatkowo poprawia metabolizm, co również jest korzystne dla cukrzyków.

Skuteczność kurkuminy w modulowaniu poziomu cukru we krwi u ludzi z cukrzycą udowodniono prawie  35 lat temu w 1972 roku dzięki zespołowi naukowców Srinivasan. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2637808/#R172)

Wiele lat później w 2004 roku wykazano, że podawanie kurkuminy poprawia przemianę materii oraz może być pomocna przy hipoglikemii. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2637808/#R102)

Inne badania wykazały podobne wyniki, a dodatkowo udowodniły iż kurkumina może zapewnić ochronę przed różnymi problemami spowodowanymi cukrzycą, takimi jak: niszczenie tkanki oka, uszkodzenie mózgu, bóle nerwów oraz choroby serca.

Mechanizm, poprzez który kurkumina poprawia stan metabolizmu w cukrzycy prawdopodobnie polega na jej wpływie na obniżenie poziomu cholesterolu, a dodatkowo posiada charakter przeciwutleniający, co daje możliwość eliminacji wolnych rodników.