Kurkumina jest doskonałym uzupełnieniem diety i elementem suplementacji przy zapobieganiu i leczeniu chorób dróg żółciowych i wątroby (przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu B lub C, rak wątroby i jej marskość).
Kamienie żółciowe to złogi powstające w drogach żółciowych w wyniku wytrącenia składników żółci oraz innych substancji składowych. Kurkumina zwiększa rozpuszczalność żółci w naszym organizmie. Pomaga przede wszystkim w zapobieganiu powstawania kamieni żółciowych, a może również przyczynić się do ich wyeliminowania.
Kurkumina działa żółciotwórczo, przeciwzapalnie, rozkurczowo i bakteriobójczo. Jest w stanie pobudzić wątrobę do zwiększonego wytwarzania żółci, ułatwiając jej przepływ w przewodach żółciowych. Dodatkowo wznawia naturalną kurczliwość pęcherzyka żółciowego i wpustu do dwunastnicy. Dzięki czynnym związkom kurkuma niszczy bakterie znajdujące się w wątrobie i likwiduje wywoływane przez nie stany zapalne.
Ponadto kurkumina zwiększa zdolność wątroby do usuwania toksyn poprzez stymulację różnych enzymów, np.; transferazy glutationu, odpowiedzialnego za detoksykację kancerogenów.
Podczas zażywania kurkumy warto wziąć pod uwagę to iż jest słabo wchłaniana do tkanek i krwi. Aby zwiększyć jej wchłanianie przez organizm warto zażywać ją wraz z czarnym pieprzem (w postaci naturalnej lub ekstraktu – piperyny).