Kurkuma stosowana jest od czasów starożytnych w medycynie ajurwedyjskiej. Swoją ogromną popularność zawdzięcza Indiom i to właśnie z nich rozpowszechniona została na pozostałe kraje świata. Niezwykłe właściwości lecznicze zawdzięcza dzięki wyjątkowemu składnikowi – kurkuminie.
Nad jej właściwościami w ciągu ostatnich stu lat przeprowadzono wiele intensywnych testów i badań przez naukowców. Kurkuma jest obecnie najlepiej i najdokładniej zbadaną substancją naturalną.
Kurkumina jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Odpowiedzialna w organizmie człowieka jest za zwalczanie czy też usuwanie z niego wolnych rodników które manipulują DNA i atakują komórki. Dzięki swoim właściwościom również przyśpiesza proces trawienia i poprawia metabolizm. Ogranicza rozwój komórek tłuszczowych wspomagając ich proces autodestrukcji. Kurkumina działa też przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i oczyszczająco.
Kurkumina to naturalny środek na wiele schorzeń i chorób:
- zapalenia stawów i innych chorób reumatycznych
- chorób sercowo-naczyniowych (oczyszcza krew i zapobiega sklejaniu się płytek)
- chorób nowotworowych
- choroby skóry
- choroby Alzheimera czy Parkinsona
- zaburzeń trawiennych
- pomaga w prawidłowej pracy trzustki i wątroby
- obniża poziom cholesterolu i glukozy
- przyśpiesza proces gojenia ran
Dla pełnego zdrowia specjaliści doradzają nam spożywać pokarmy, które zawierają wystarczającą ilość antyoksydantów. Wskaźnikiem, który mierzy zdolność absorpcji tych rodników jest ORAC – zdolność do pochłaniania wolnych rodników tlenowych.
Przeciętny człowiek potrzebuje zapewnić sobie codzienną dietę o łącznej wartości 5000 jednostek ORAC. Byłoby to równoważne ze zjedzeniem (patrz tabela poniżej) 200 gramów jabłek czy około 200 gram brokułów lub mniej niż 100 gramów jagód albo jeżyn.
Liczby te byłyby wiążące dla sytuacji w której ludzie żyją w naturalnym, niezanieczyszczonym środowisku, oraz spożywają wyłącznie nieprzetworzoną żywność.
Jednak w praktyce wygląda to zazwyczaj inaczej. Zanieczyszczone środowisko, dym papierosowy, zaburzenia jedzenia, a nawet woda, którą pijemy – w takim przypadku człowiek może potrzebować od 30.000 do nawet 50.000 jednostek ORAC dziennie!
Oznacza to iż codziennie powinno się spożywać 1 do 2 kilogramów jabłek albo brokułów lub około jeden kilogram rodzynek, by żyć w zdrowiu.
Jeśli taka dieta wydaje się trudna do utrzymania, to dobrze wiedzieć, iż w celu zapewnienia sobie zdrowego stylu życia, wymagane są tylko:
Wartości podane w tabeli skali ORAC (w przeliczeniu na 100g produktu).
o Kurkuma 127.068
o Czarna porzeczka 7.960
o Borówki 6.552
o Śliwki 6.552
o Jeżyny 5.347
o Czosnek 5.346
o Rodzynki 4.188
o Surowe brokuły 3.083
o Jabłka 3.082
Cała tabela znajduje się tutaj
Wolne rodniki są atomami posiadającymi na zewnętrznej orbicie pojedynczy, niesparowany elektron. Ponieważ dążą do przyłączenia (lub oddania swojego elektronu) utleniają każdy związek, z którym mają kontakt.
Obiektami ich ataków są głównie związki, które w cząsteczkach posiadają wiązania podwójne jak: DNA, białka lub nienasycone kwasy tłuszczowe (zaliczane do składu błon komórkowych), polisacharydy oraz lipidy (cholesterol) znajdujące się w krwi.
Występują w organizmie w wyniku procesów (fagocytoza, detoksykacja wątroby, niekompletny katabolizm produkcji energii) lub przez środowisko zewnętrzne w jakim przebywamy (zanieczyszczenia powietrza, zdegradowana żywność, smażone potrawy i ponowne zamrażanie niektórych leków).
W każdej komórce ciała przy reakcjach chemicznych uczestniczą cząsteczki tlenu, z których część nie ulega całkowitej redukcji. Przy uszkodzeniach błony komórkowej nie jest ona w stanie pełnić swoich właściwych funkcji metabolicznych. Uszkodzenie kodu genetycznego prowadzi do powstawania nowotworów oraz zaburzeń układu krążenia oraz innych narządów. Uważa się to również za jedną z głównych przyczyn procesu starzenia się organizmu.
Przez zobojętnienie dużej ilości wolnych rodników, antyutleniacze odgrywają ważna rolę w ochronie przed stresem oksydacyjnym ciała spowodowanym przez ich obecność.
Według skali ORAC (zdolność do pochłaniania wolnych rodników tlenowych) kurkuma w proszku (można znaleźć w sklepach z produktami naturalnymi) ma wartość 159.277 na 100g.
Oznacza to, iż w celu osiągnięcia dziennego zapotrzebowania organizmu człowieka na przeciwutleniacze, konieczne jest spożycie kilkudziesięciu gramów kurkumy dziennie. Jednak codzienne spożycie w takich ilościach, tej dość specyficznej w smaku przyprawy (mało obecnej w naszej tradycyjnej kuchni) wydaje się być mało możliwe.
Kurkuma sama w sobie zawiera od 3% do 5% kurkuminy i w małych ilościach dociera do tkanek czy krwiobiegu. Nasz produkt KURKUMINA 95™ w kapsułkach zawiera stężenie 95% kurkuminoidów ze standaryzacją na kurkuminę o stężeniu minimum 80% z piperyną – ekstraktem czarnego pieprzu, dzięki któremu szanse na przyswojenie przez organizm wzrastają ponad dwudziestokrotnie.