Czarny pieprz pochodzi z Indii, gdzie wykorzystuje się go od tysięcy lat. Uprawiany jest głównie na Archipelagu Malajskim. Powstaje z owoców, które zbiera się jako niedojrzałe, a następnie suszy i poddaje fermentacji. Ta niezwykle popularna przyprawa kuchenna skrywa w sobie wyjątkową substancję - piperynę.
Piperyna to potężna, opatentowana w Stanach Zjednoczonych postać ekstraktu z owoców czarnego pieprzu, która niesie za sobą szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim stymuluje zdolność organizmu do wchłaniania składników odżywczych i wykorzystania substancji korzystnych z innych pokarmów lub suplementów.
1. Zwiększenie przyswajalności
Piperyna zwiększa biodostępność wielu składników odżywczych: ekstraktów ziołowych, witamin, przeciwutleniaczy, aminokwasów i minerałów. Ta funkcja 95% ekstraktu z owoców czarnego pieprzu jest wyjątkowo korzystna w przypadku stosowania wyjątkowo trudnych do przyswojenia substancji, takich jak kurkumina.
2. Lepsze trawienie
Piperyna zawiera w sobie alkaloidy i olejki eteryczne - ich obecność korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego.
3. Odchudzanie
Piperyna skutecznie pobudza spalanie tłuszczu. Odkrycia badaczy z Uniwersytetu Sejong w Seulu wykazały, iż piperyna wpływa na działanie genów, które są odpowiedzialne za tworzenie się komórek tłuszczowych. Udowodniono jej wpływ na regulację gospodarki tłuszczowej organizmu oraz przyspieszenie przemiany materii. Jednocześnie piperyna podrażnia zakończenia nerwowe układu pokarmowego, pobudzając w konsekwencji apetyt. Z jednej więc strony wpływa korzystnie na proces odchudzania, z drugiej zaś lekko pobudza apetyt.
Dodatkowo piperyna wspomaga redukcję stanów zapalnych. Może być też korzystna jako wsparcie leczenia chorób przyzębia. Wykazuje również działanie antydepresyjne.
Kurkumina, czyli aktywny składnik kurkumy, to substancja ciężko przyswajalna dla organizmu. Stosowana samodzielnie przyswaja się w bardzo niewielkim stopniu. Badania kliniczne prowadzone od 1998 roku wykazały, iż piperyna zwiększa wchłanialność kurkuminy 20-krotnie, bez skutków ubocznych.
Wniosek: aby realnie korzystać z medycznej mocy kurkuminy, należy równocześnie stosować ekstrakt z czarnego pieprzu - piperynę.
Piperyna działa przede wszystkim poprzez inicjowanie termogenezy, procesu wytwarzania ciepła i energii. Co to oznacza?
Organizm produkuje lub pobiera ciepło w procesach metabolicznych. Gdy większa cząsteczka dysocjuje na dwie mniejsze cząsteczki, uwalnia energię w postaci ciepła (proces kataboliczny). Gdy zaś spożycie enzymów odbywa się w procesie anabolicznym – mniejsze cząsteczki łączą się, aby stworzyć jedną większą – cały proces wymaga wkładu ciepła energii.
Podobnie jest, gdy żywność dociera do kwasów żołądkowych i enzymów – pokarm „rozbijany” jest na mniejsze cząstki, uwalniając ciepło. Ta moc cieplna pochodzi ze zrywania wiązań chemicznych w spożywanym jedzeniu.
Żywność termogeniczna, która przyczynia się do wytwarzania ciepła wewnętrznego, pobudzając większy zakres strawienia, odgrywa ważną rolę w rozkładzie pokarmu. Piperyna znana jest z tego iż jej cząstki termogeniczne pracują razem z naturalnymi właściwościami termogenicznymi ludzkiego organizmu.
Oznacza to, że w trakcie procesu metabolicznego, wytwarzania ciepła wewnętrznego, jedzenie jest lepiej trawione, a składniki odżywcze są lepiej wchłaniane, czyli staja się lepiej przyswajalne.
Termogeniczny mechanizm piperyny jest różnorodny. Piperyna może zwiększyć przepływ krwi do jelit, który ingeruje w jelicie cienkim i wątrobie przez enzym znany jako UDP-glukozylotransferazy (UGT), a tym samym wpływa na sposób w jaki nerki usuwają toksyny z moczem lub aktywuje enzym zwiększający ruchliwość jelit i rozszerza naczynia krwionośne.
Choć czarny pieprz jest substancją naturalną, to i tak do stosowania jego ekstraktu należy podejść z dozą bezpieczeństwa. Nie zaleca się spożywać więcej niż 50 miligramów piperyny na dobę.
Nie stwierdzono negatywnych skutków ubocznych. W przypadku pojawienia się niepokojących skutków ubocznych spowodowanych stosowaniem piperyny należy natychmiast zmniejszyć przyjmowane dawki ekstraktu czarnego pieprzu.