Okres jesienno-zimowy charakteryzuje się coraz dłuższymi nocami, niskimi temperaturami i opadami deszczu lub śniegu. Zimne i krótkie dni mogą powodować u wielu osób złe samopoczucie, ospałość oraz niechęć do aktywności fizycznej. W tym okresie bardzo łatwo jest również zaniedbać dietę, ponieważ świeże warzywa i owoce są trudniej dostępne. Zmniejszona aktywność, ciągłe narażenie na przechłodzenie i przemoknięcie oraz uboższa dieta sprawiają, że jesień i zima to czas, w którym szczególnie nietrudno o przeziębienie.
W okresie jesienno-zimowym warto stosować kurkuminę w celu zwiększenia naturalnej odporności organizmu. Substancja ta oddziałuje na bakterie i likwiduje wywołane przez nie stany zapalne. Jest również skuteczna w walce z zakażeniami wirusowymi i grzybiczymi.
Brak słońca może wpłynąć na wygląd cery. Zimą skóra może być szara i zmęczona. Powodem jest zmniejszona ilość witaminy D, która odpowiada za odnowę biologiczną naskórka. Zwykle synteza witaminy D zachodzi w skórze pod wpływem promieniowania UVB. Deficyt witaminy D może powodować pogorszenie jakości skóry, uwidocznienie objawów jej starzenia się, a także zwiększyć podatność na stany chorobowe. Przeciwutleniające i przeciwbakteryjne właściwości kurkuminy pomogą skórze przetrwać zimowy okres.
Warto pamiętać o przyjmowaniu kurkuminy także wtedy, gdy zawiedzie profilaktyka przeziębienia. W czasie choroby stosuje się lekarstwa, które mogą odłożyć się w wątrobie. Kurkumina pobudza wątrobę do produkcji żółci, a co za tym idzie – do oczyszczania jej z toksyn, jak również działa ochronnie na tkanki tego narządu.
Przyjmowanie leków na przeziębienie, niezróżnicowana dieta i zakażenia bakteryjne mogą być przyczyną dolegliwości trawiennych. Do głównych objawów zaburzeń trawienia należą: wzdęcia, gazy, zgaga, zaparcia czy biegunka. Niedomagania te może zażegnać spożywanie kurkuminy, która działa ochronnie na przewód pokarmowy. Udowodniono, że pobudza ona wydzielanie mucyny – substancji ochraniającej błony śluzowe żołądka przed działaniem enzymów trawiennych.
Bibliografia:
Małgorzata Kania, Justyna Baraniak, „Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego”, [w:] „Postępy Fitoterapii” nr 16(2)/2015, s. 102–106.
Sylwia Przybylska, „Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy”, [w:] „Problemy Higieny i Epidemiologii” nr 96(2)/2015, s. 414–420.